2022. szept. 22.

Nicola Morgan: Vizsga - drukk

 Nicola Morgan a stressz, a testi-lelki jólét és a tanulás nemzetközi szakértője. Számos díjnyertes könyvet írt ebben a témában, ezért mindig örömmel veszem kezembe a könyveit. Az író gyakorlati útmutatást ad a pihentető alváshoz, a helyes étkezéshez, a testmozgáshoz és a relaxációhoz. 

A könyv több részre osztható rendkívül sok hasznos tanáccsal és útmutatással. Elég sokáig forgattam a könyvet, mert úgy gondolom ez nem egy 1-2 nap alatt kiolvasom könyv, hanem érdemes lassan haladni az olvasással és kipróbálni a tippjeit. Én több tippet és ötletet kipróbáltam és azt kell mondanom, hogy nagyon sokat segítettek nekem. A legjobb az ha a vizsga előtt néhány hónappal elolvasod  a könyvet, majd előtte 1-2 nappal belenézel. Vannak olyan gyakorlati tanácsok, amelyek a vizsga előtti időszakban hasznosak, míg mások pedig a nagy napon. 

Étel és ital 

Ha nem eszel elegendő tápanyagot tartalmazó ételt, csökken az energia szinted és fáradtnak fogod magad érezni, illetve csökkenni fog a koncentráló képességed is. Étkezz változatosan és próbálj ki újdonságokat is. Kerüld a feldolgozott ételeket és fogyassz elegendő fehérjét. Recepteket, mint például agyturbó sütit és agyturbó müzlit is találhatsz a könyvben, amelyeket egész könnyű elkészíteni. 

Mit egyél vizsga előtt? 

Banán, magvak, szárított gyümölcs, agyturbó süti, zabkeksz. 

Főtt étel tippek: tojás, csirke, saláta, lazac, tojásos szendvics 

A folyadékról sem feledkezz meg. Tanulás közben legyen egy palack víz előtted, így nem fogsz megfeledkezni az ivásról. 

Mozgás 

Kutatások igazolják, hogy a mozgás fontos a jólét szempontjából. Napi 20-40 perc Sport és mozgás oxigént juttat az agyadba, amely segít feldolgozni az imént tanultakat. Csökkenti a stresszt és oldja a szorongást. Endorfint szabadít fel, amelytől jól fogod magad érezni. 

Alvás 

A felnőtteknek átlagosan 8 óra, a tinédzsereknek pedig átlagosan 9 óra alvásra van szükségük. Ezeket ne vedd kötelezőnek, mert lehet, hogy neked kevesebb vagy éppen több alvásra van szükséged. 

Alakíts ki rutint, hogy lefekvés előtt másfél órával már csak lazulj és relaxálj. Válassz ki 4-6 dolgot a pihenéshez szükséges listáról és végezd el őket minden este lefekvés előtt. Mindig a lista élén lévő két dologgal kezdj, a többit kedved szerint variálhatod. Néhány tipp a pihenéshez szükséges listáról: - hallgass megnyugtató zenét, - gyújts meg egy illatgyertyát, - nyújts vagy jógázz egy kicsit, - írj naplót, - vegyél meleg fürdőt, - olvass, -kerüld a telefont, a tévét, a koffeint, a stresszt és a nagy adag vacsorát. Fontos, hogy nyugtasd meg az elméd az alváshoz. 

Relaxáció 

Mindennap relaxálj egy kicsit és így jobb lesz a teljesítményed is. Bármikor relaxálhatsz. Napi kétszer fél óra, egyet mondjuk elalvás előtt, a másikat a nap bármely szakában. Munkából, iskolából haza sétálva is pihenhetsz, ha közben megcsodálod a tájakat vagy megnyugtató zenét hallgatsz. Olyan dolgot válassz, amit igazán szívesen csinálsz. Remek relaxációs program lehet a fürdés, a séta, kint lenni a friss levegőn, úszni, jógázni vagy légzőgyakorlatokat végezni. 

Hány csillagot érdemel tőlem? 

🌠🌠🌠🌠🌠/5 

A könyv adatai: 

Író: Nicola Morgan 

Cím: Vizsga-drukk 

Műfaj: Önsegítő 

Kiadó: Menő Könyvek 

Megjelenése: 2021 

Oldalszám: 152 oldal 

Fülszöveg: 

Ez a könyv segít, hogy jól teljesíts az iskolai megmérettetéseken!

Nicola Morgan a fiatalokat érő stressz, a fiatalkori jóllét és teljesítőképesség szakértője ebben a könyvben hatékony tanulási technikákat mutat be, életmód-tanácsokat és egészségmegőrző tippeket ad, amelyek segítségével csökkentheted a stresszt, javíthatod az alvásminőséget, megtanulod szabályozni a képernyő előtt töltött időt és képes leszel megbirkózni a diszlexia, autizmus, ADHD és diszkalkulia okozta nehézségekkel.

IDEJE HÁT LEGYŐZNI A VIZSGADRUKKOT ÉS MEGUGRANI A LÉCET! 

Megtetszett? Itt megrendelheted 👉 Vizsga-drukk 👈


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Stephanie Sorrell: Mr. Pompás Mancs

 Stephanie Sorrell: Mr. Pompás Mancs című regénye már a megjelenésekor felkeltette a figyelmemet. A fülszövege alapján egy szuper izgalmas g...