2024. ápr. 7.

Liz Braswell: A vén idő mesél 🥀

 A Manó Könyvek kiadó jóvoltából ismént egy nagyon izgalmas Sorsfordító történetet ismerhettem meg. Az egyik kedvenc Disney mesefilmem A szépség és a szörnyeteg, így nem is volt kérdés számomra, hogy elolvasom-e Liz Braswell: A vén idő mesél című könyvét. 

Mi lett volna, ha Belle édesanyja az, aki megátkozta a Herceget? 

Röviden a könyvről: 

A történet főszereplője Belle, az okos és gyönyörű, könyvmoly lány. Belle az édesapjával él, aki egy feltaláló egy pici faluban. Az édesanyja még kiskorában elment. A lánynak nincs róla emélekezete, hogy miért és hogyan ment el az édesanyja. 

Egy éjszakán az édesapja fogoly lesz a Szörnyeteg kastélyában és ahogyan azt a klasszikus Disney meséből már ismerhetjük, Belle megmenti az édesapját és saját magát ajánlja fel fogolyként a vár urának. 

A sztori folytatása egy kicsit sem követi a klasszikus mesetörténetet. Izgalom, kaland és meghökkentő fordulatok várnak A vén idő mesél című könyvben! 

Véleményem a könyvről: 

Liz Braswell-től még nem volt szerencsém olvasni, de a Sorsfordító történetet közül az ő nevéhez fűződnek az alábbi kötetek: 

- Egy új élmény 

- Ami enyém volt rég 

- Vár rám a föld 

- A vén idő mesél 

(Forrás: Pinterest)

A vén idő mesél elolvasása után azt kell mondanom, hogy az író stílusa klasszikus, amelyet egy nagy csavar tesz még izgalmasabbá, miközben megtartja a történet eredetiségét. 

Igazán tetszett a történetben, hogy Belle egy talpraesett lány volt, akinek fontos volt a család. A kötetben volt egy gyengéd szerelmi szál Belle és a Herceg közt, de inkább kapott főszerepet a kapcsolatukban a bizalom, a barátság és a megértés. 

Ezért számomra ez egy igazán kedves történet volt. A könyv első felében megismerhettük Belle szüleinek életét, illetve azt, hogy hogyan ismerkedtek meg, milyen nehézségeken kellett keresztül menniük és azt, hogyan átkozta meg a Herceget Belle anyja. 

Rosalind és Maurice, vagyis Belle szülei fejezetei mindig fenntartották az érdeklődésemet. Maurice egy végtelenül kedves és jószívű férfi volt már fiatal korában is. Rosalind boszorkány volt, akinek hatalmas volt az igazságérzete, bátor és talpraesett volt, nem  riadt meg szinte semmitől. Az egyetlen gyenge pontja a kislánya és a férje volt, hiszen ők jelentették számára a mindenséget. 

A sztoriban nem csak egy rosszfiú volt, de ha lehetne egy unszimpatikus szereplőt választani, az mindenképpen Gaston lenne. Primitív, agresszív és erőszakos volt, aki a kötet elejétől a végéig ostromolta Belle-t, hogy feleségül menjen hozzá. Ezért szószerint bármit megtett volna. 

A kedvenc szereplőm a Szörnyeteg volt, aki a szörny külső mögött egy érző szívű és szeretetteljes herceg volt, aki véleményem szerint tökéletes pár Belle számára. 

Ez egy igazán különleges Sorsfordító kötet volt, mert a váltakozó fejezetek által megismerhettük a múltat, a királyságot és azt, hogy a varázserővel rendelkezőeket, a charmanteseket kitaszítottakként kezelték és kitörölték őket mindenki emlékezetéből. 

Összeségében nagyon szerettem olvasni mert igazán meglepett. Merőben más történetre vártam. Egy édes és szerelmes sztorira számítottam, de egy sokkal mélyebb mondanivalóval rendelkező és sötétebb Szépség és a Szörnyeteg történetet ismerhettem meg. 

Hány csillagot érdemel tőlem? 

⭐⭐⭐⭐⭐/5 

Kedvenc idézeteim: 

"Kockázat nélkül nincs kaland. Nem történhetnek veled nagy dolgok, ha állandóan félsz a veszteségtől." 

"– Á, igen, nos, egy franciából sosem lehet teljesen kiölni a gótikus hatást – mondta büszkén Cogsworth. – Nem szégyelljük az örökségünket."

"Szóval… Hidd el nekem, nem vagyok az a kimondottan könnyű préda. A Szörnyeteg egy pillanatra meglepődve és érdeklődve pillantott rá – mielőtt fogcsikorgatva újra a padlóra nézett." 

"– A könyvek szinte mindent el tudnak mondani, amit az emberiség tud. Vagy amit az emberiség elképzel – tette hozzá egy pillanattal később." 

"Hogyan éljünk parasztok között? Egy elkényesztetett herceg útmutatója." 

"– Nem. Te soha nem bántanál engem.

A Szörnyeteg halványan mosolygott… majd lehajolt hozzá, és homlokon csókolta.

– Előbb ölném meg saját magam – suttogta." 

"– Megígértem – mondta, és a hangja egyre erősebbé és emberibbé vált. – És… egy király betartja az ígéreteit."

"Mindenki más. Mindenkinek megvan a saját lelke, és ő a saját sorsának az ura." 

Az íróról: 

(Forrás: scifipulse.net)

Elizabeth J.Braswell, Liz Braswell néven ismert szerző. Angol származású, amerikai írónő. Fiatal felnőtteknek szóló könyveket ír, amelyek hazánkban is igen közkedveltek. 

Az angliai Birminghamben született és egy angliai kisvárosban nőtt fel. A Brown Egyetemen végzett egyiptológia szakon. 

Magyarul megjelent kötetei: 

Egy új élmény 

Ami enyém volt rég

Vár rám a föld 

A vén idő mesél 

A könyv adatai: 

Író: Liz Braswell 

Cím: A vén idő mesél 

Műfaj: Fantasy

Kiadó: Manó Könyvek 

Megjelenési év: 2024

Oldalszám: 528 oldal 

Fülszöveg: 

Mi lett volna, ha Belle édesanyja az, aki megátkozta a Herceget?

Belle nem mindennapi lány: okos, találékony, és mindenekelőtt nyughatatlan. Arra vágyik, hogy végleg maga mögött hagyhassa a vidéki falvacskát, ahol felnőtt. Fel akarja fedezni a világot, holott az édesapja még attól is vonakodik, hogy a kis házikójukat elhagyja, mert azt reméli, hátha Belle anyja egyszer csak visszatér – az anya, akire Belle alig emlékszik. Belle történetesen egy félelmetes, dühös szörnyeteg foglya is. És jelenleg ez a legfőbb gondja.

Ám amikor Belle megérinti a Szörnyeteg elvarázsolt rózsáját, hirtelen érdekes képek villannak fel előtte – képek az édesanyjáról, akiről azt hitte, hogy soha többé nem fogja már látni. De, ami még furcsább, hogy az anyja nem más, mint maga a gyönyörű Varázslónő, aki valaha megátkozta a Szörnyeteget, a kastélyát és annak minden lakóját. A megdöbbent és összezavarodott Belle-nek és a Szörnyetegnek össze kell fognia, hogy megfejtsék a családjukat érintő sötét rejtélyt, amely huszonegy éve tart már

Megtetszett? Itt megrendelheted 👉 A vén idő mesél 👈


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Stephanie Sorrell: Mr. Pompás Mancs

 Stephanie Sorrell: Mr. Pompás Mancs című regénye már a megjelenésekor felkeltette a figyelmemet. A fülszövege alapján egy szuper izgalmas g...