2024. febr. 24.

Soman Chainani: Szörnyek és Szépek | Tizenkét hátborzongató mese |

 Őszintén szólva 28 évesen is odáig vagyok a mesékért. Titokban nagyon izgalmasnak találom a sötét, misztikus és hátborzongató történeteket. Ezért mindenképpen el szerettem volna olvasni Soman Chainani: Szörnyek és Szépek című könyvét. 

Soman Chainani hazánkban is ismert és népszerű szerző. A Jók és Rosszak Iskolája című sorozatát hat kontinensen, több mint 30 nyelvre fordították le, és több mint 3 millió példányt vettek meg az olvasók. 

A kötetben 12 ismert mese átdolgozása található meg, kissé sötétebb stílusban, mint azt ahogyan megismerhettük. 

A könyvben az alábbi történetek kaptak helyet: 

- Piroskák

- Hófehérke 

- Rózsapiros 

- Rapunzel 

- Jankó és a babszem 

- Szépség és a Szörnyeteg 

- Kékszakáll 

- Hamupipőke 

- A kis hableány 

- Rumpelstilkin 

- Pán Péter 

Több kedvenc mesém is megtalálható a felsoroltak közt, ezért igazán kíváncsi voltam arra, hogy az író hogyan oldja meg azt, hogy a kedves és happy enddel véget érő mesékből miképp válik lidérces és félelemkeltő iromány. 

Ami igazán tetszett a kötetben, hogy bár mindegyik történetben megtalálható volt egy csipetnyi (valamelyikben jóval több) sötétség, még sem egy horror könyvet kapunk a kezeink közé. 

Komolyabb témák is helyet kaptak a könyvben, mint pl.: a családon belüli eroszak, a rasszizmus vagy éppen a viszonzatlan szerelem, féltékenység. 

Olvastam több olvasói értékelést a moly.hu oldalán, amelyben többen a csalódottságukról számoltak be, mert több horrorra számítottak. Bár én is nagyon kedvelem a horror műfajt, én kifejezetten örülök annak, hogy egyes történetek nem csak hátborzongatóak voltak, hanem tanulságosak és érzelemmel teliek is egyben. 

Ezért lett a kedvenc történetem a kötetből a Pán Péter. 

Kicsi koromban nagyon szerettem a Pán Péter Disney rajzfilm változatát. Viszont számomra Pán Péter már akkor is unszimpatikus volt a nagyképűségével, az önzőségével és úgy az egész jelleme hátborzongató volt. Wendyt viszont már gyerekként is kedveltem, de a legnagyobb kedvencem Hook kapitány és Nana, a dadus kutya volt. 

Ebben a történetben is központi szerepet kapott egy kalóz, viszont ez nem Hook kapitány, hanem Scourie volt. Scourie volt Hook kapitány legmegbízhatóbb embere és egyben az aki a legjobban gyűlölte Pán Pétert. Kemény külsejű fiatal kalóz fiú volt, aki nagyon tudott szeretni és hűsége nem ismert határt. Ez a történet olyan volt, hogy egy külön könyvet megért volna. Csak olvastam volna tovább és tovább..... 

Szeretettel, reménnyel és szomorúsággal gazdagított mese volt. 

Voltak olyan történetek, amelyeket nem ismertem ezidáig. Ilyen volt például a Rumpelstilkin és a Kékszakáll. Én úgy gondolom, hogy ez egy nagyon kreatívan és érdekesen megírt kötet, amely a klasszikus mesék új arcát mutatja be az olvasóknak. 

A csodálatos illusztrációk Julia Iredale keze munkája. Fekete fehér és színes illusztrációk is megtalálhatóak a könyvben. Voltak hátborzongatóbbak, de többségük nagyon szép és egyedi alkotások. Kedvencem a Szépség és a Szörnyeteg illusztrációja volt. 

A kötetet én +16 év fölött ajánlanám, főképp azoknak akik kedvelik a természetfeletti, misztikus és komorabb fantasy történeteket. 

Hány csillagot érdemel tőlem? 

🌟🌟🌟🌟🌟/5 

Kedvenc idézeteim: 

"A hollók az erdők számkivetettjei, csakúgy, mint én."

"A legkisebb lány azonban otthon marad. Nem érdekli a házasság, nem érdeklik a gyémántok. Napjait olvasással tölti, és az édesapját segíti; gondoskodik arról, hogy rendesen egyen és a háza mindig makulátlanul tiszta legyen. A könyvet, amit éppen olvas, mindig a köténye hátsó zsebébe csúsztatja, ha éppen edényt tesz a tűzre." 

"Mei rájon, hogy az apja rosszul ítélte meg a herceget. Ennek a Szörnyetegnek nem áll szándékában megölni őt. Társaságul akarja. Mei számára ez rosszabb, mint a halál."

"– Mi mást kéne a lánynak tudnia?

– Azt, hogy számíthat rá. Azt, hogy a férfi megérti. Azt, hogy amikor elbukna, a férfi elkapja.

– Ugyanezt kínálom neked én is – mondja a Szörnyeteg. – Hozzám jönnél feleségül?

Mei csak pislog.

– Azért igaz szerelem, mert a férfi jóképű – mordul a Szörnyeteg. – Minden lány csak azt akarja."

"– Anyától és apától születtél, szerelem hozott a világra – vitázik vele a Szörnyeteg. Szerelem és szeretet magjából lettél. Akkor is, ha egy szörnyeteg érzéktelensége mögé rejtett, ha megkeményíted a szívedet. Rád fog találni a szerelem. Ahogy ezer tündér fénye rám talált."

"– A szépség idővel megkopik, és hamarosan kopasz, mogorva vénember lesz, még nálam is kövérebb. Az, hogy jóképű, nem elég. Mi van még?"

"Mély, egyenletes zakatolás, mintha a lelkem megtalálta volna a társát, és most mindenhol őt keresné, hogy mielőbb újra együtt lehessünk."

"– Ki teremtett téged? – suttogta. – Egy ilyen csodálatos, ilyen tiszta lányt?

Zavarban voltam." 

Az íróról:

(Forrás: Soman Chainani Twitter oldala)

Soman Chainani a floridai Key Biscayne-ben nőtt fel, ahol családja azon kevesek közé tartozott, akik indiai származásúak. A Harvardi Egyetemre járt, ahol 2001-ben szerzett diplomát angol és amerikai irodalomból, majd a Columbiai Egyetemen részt vett az MFA filmprogramjában. Warerstone-díjra jelölték, és számos neves ösztön-díjat nyert. 2003-tól New Yorkban él. 

Magyarul megjelent kötetei: 

Jók és Rosszak Iskolája 1. - Hercegnő és boszorkány

Jók és Rosszak Iskolája 2. - Itt nincsenek hercegek 

Jók és Rosszak Iskolája 3. - Jótett helyébe 

Jók és Rosszak Iskolája 4. - Az én váram

Jók és Rosszak Iskolája 5. - A király esztelen 

Jók és Rosszak Iskolája 6. - Egy igaz király 

Jók és Rosszak Iskolája - A kezdet kezdete 

A könyv adatai: 

Író: Soman Chainani 

Cím: Szörnyek és Szépek 

Műfaj: Ifjúsági, kaland 

Kiadó: Menő Könyvek 

Megjelenési év: 2023

Oldalszám: 336 oldal

Fülszöveg: 

Azt hiszed, hogy ismered a régi meséket? Tévedsz. Semmit sem tudsz róluk.


A Jók és Rosszak Iskolája című népszerű sorozat szerzője, Soman Chainani ezúttal tizenkét klasszikus mesét írt át, úgy, hogy azok a mai fiatalokat is megszólítsák. A különleges hangulatú történetek mintha lelkünk legbelső zugait is ismernék, mintha közvetlenül rólunk és hozzánk szólnának…

A borzongató történetek lázadó főhőseit rejtélyes, varázslatos világ veszi körül. Mindegyikük azért küzd, hogy feltárja a szívében rejtőző igazságot, amely az élet titkát rejti… na meg a halálét.

A herceg, akit minden este meglátogat valaki…

A szépséges lány, aki úgy küzd, mint egy szörnyeteg…

A fiú, aki elhatározza, hogy nem lesz áldozat…

A boldogsághoz vezető ösvény, amely eltűnik… és később újra előbukkan.

Lapozz tovább, ha mersz…


Megtetszett? Itt megrendelheted 👉 Szörnyek és Szépek 👈



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Stephanie Sorrell: Mr. Pompás Mancs

 Stephanie Sorrell: Mr. Pompás Mancs című regénye már a megjelenésekor felkeltette a figyelmemet. A fülszövege alapján egy szuper izgalmas g...