2021. szept. 25.

Frances Hodgson Burnett: A titkos kert 🌹

 Frances Hodgson Burnett könyveivel idén sikerült megismerkednem. A kis lord hatalmas kedvencem lett, ahogyan A padlásszoba kis hercegnője is nagyon tetszett a gyermeki bája miatt. A titkos kert iránt is igazán érdeklődtem és szeptemberben sikerült elolvasnom, amelynek nagyon örülök, hiszen az utóbbi hónapokban egy hosszabb betegség miatt nem tudtam annyit olvasni, mint amennyit szerettem volna. 


Röviden a könyvről: 

A titkos kert című regény főszereplője egy árva és zárkózott kislány, akinek elhunytak a szülei, így Indiából Angliába kell költöznie a nagybátyához. Az eleinte magának való és morcos kislány felfedezi a természet nyújtotta szépségét, majd egy titkos kertet. A későbbiekben ezt a titkos kertet megosztja két fiúval, akik által a kislány nyitottabb és kedvesebb lesz. Talán ez a titkos kert varázserővel bír? Vagy netán a móka, a kacagás és a barátok az igazi gyógyír lelki és testi fájdalom esetén is? 


Véleményem a könyvről:

Őszintén szólva a kötet elején nem igazán kedveltem Mary kisasszonyt, mert parancsolgató személyiség volt, akiben a kedvesség sajnos egyáltalán nem volt megtalálhatató. Viszont valahol legmélyebb éreztem, hogy ebben a kislányban több lakozik, mint amennyit eleinte mutatott. Sajnáltam amiért a szülei nem foglalkoztak vele. Ha több szeretetet kapott volna kisgyermekként, egészen biztos, hogy jóval több pozitív tulajdonsága is megmutatkozott volna. 

Amikor a kislány Angliába került kíváncsibb lett és sokkal több időt töltött a friss levegőn. Az a tény, hogy Mary kint a természetben találta meg önmagát, elgondolkodtatott. Visszagondoltam a gyerekkoromra és rájöttem arra, hogy bizony én is rengeteget volna kint akkoriban a friss levegőn. Volt, hogy a barátaimmal játszottam, de előfordult az is, hogy egyedül játszottam. Elképesztő volt arról olvasni, hogy a szabadság és a friss levegőn töltött órák, mennyire megváltoztatták ezt a morcos és dacos kislányt! Barátságosabb és nyíltabb lett, nem mellesleg még az étvágya is sokkal jobb lett, pedig a kötet elején alig evett valamit és a legtöbb ételre csupán húzta a száját. 

Néhány fejezettel később, amikor megtalálta a titkos kertet és egy barátra lelt, Dickon személyében, még inkább szeretetteljesebb lett Mary. Magam sem hittem volna, de végül nagyon kedveltem a kislányt. Dickon imádnivaló gyerek volt, aki remekül értett az állatokhoz és a növényekhez is. Egy ideig a titkos kert kettőjük titka volt, de aztán csatlakozott a duóhoz egy harmadik személy is, Colin személyében. Colin számomra nagyon különleges karakter volt. Hasonlított a személyisége a kötet elején szereplő Mary kisasszonyhoz, de sokkal akaratosabb volt. Minden szavát teljesítették a szolgálók, amit persze ki is használt a fiú. Imádott parancsolgatni és utasításokat osztogatni. De a sok negatív tulajdonsága ellenére még is nagyon szerethető volt, mert ahogy barátokra lelt, egyre inkább erősebb lett és végig szurkoltam neki, hogy egészséges legyen. Valóban, minden fejben dől el és a természet nyújtotta nyugalom, boldogság és csend csodákra lehet képes. 

Mellékszereplők közül nagyon kedveltem az öreg Bent és Dickon édesanyját. 

Igazán szerettem olvasni A titkos kert című regényt, mert bemutatta számomra, hogy a szeretet, a barátság és a természet a legjobb orvosság ami csak a világon létezhet. Aki magányosnak érzi magát vagy egy csodás és bájos történetet szeretne elolvasni, annak csak ajánlani tudom Frances Hodgson Burnett: A titkos kert című regényét. Ezzel a regényével számomra az egyik legkedvesebb íróim közé került Frances Hodgson Burnett és nagyon sajnálom, hogy nincs több regénye, amelyet elolvashatnék. A kis lord, A padlásszoba kis hercegnője és A titkos kert is fantasztikus olvasmány, amelyek csodás gyerekekről szólnak és szívbemarkoló történetet ismerhetünk meg általuk. 

Örülök, hogy megismerhettem Mary kisasszony, Dickon és Colin varázslatos történetét. 💙

Hány csillagot érdemel tőlem? 

🌟🌟🌟🌟🌟/5 

Kedvenc idézeteim: 

"Ilyenkor az ember úgy érzi, hogy örökké, de örökké élni fog. És néka akkor is így érzi, ha napnyugtakor egyedül áll az erdőben, és a titokzatos, mély, arany csönd ferdén rávetül a fák ágai között, és mintha halkan újra meg újra súgna valamit, amit az ember – bármennyire is figyel – képtelen megérteni. Ismét máskor, a mélykék éjszakák végtelen nyugalma kelti ezt az érzést, amikor odafenn a csillagok milliói állnak és figyelnek; olykor meg egy távoli zene foszlánya vagy egy tekintet valakinek a szemében." 

"– Minél többet nevetnek, annál jobb – mondta Sowerbyné, és ő is nevetett. – A jó, egészséges gyereknevetés mindég többet ér, mint a pirulák. Ez a két gyerek hamarosan kigömbölyödik, az biztos!" 

"Ez a varázslat. Az élet a varázslat… erősnek lenni, ez a varázslat. Bennem van a varázslat… bennem van a varázslat. Bennem van… bennem van. Mindnyájunkban bennünk van."

"Biztosan sokféle varázslat létezik a világon. (…) De az emberek nem tudnak róla semmit, és azt sem tudják, hogyan kell művelni. Talán úgy lehet kezdeni, hogy addig mondogatjuk, milyen szép dolgok fognak történni, míg azok valóban megtörténnek." 

A könyv adatai: 

Író: Frances Hodgson Burnett 

Cím: A titkos kert 

Műfaj: Gyermekkönyv, klasszikus 

Kiadó: Manó Könyvek 

Oldalszám: 318 oldal 

Megjelenése: 2019 

Eredeti megjelenés: 1911 

Fülszöveg: 

Évtizedek óta kultuszkönyv, amit nagyanyáink és apáink is változatlan érdeklődéssel olvastak, s olvassák a mai fiatalok is. A könyvnek számtalan különféle kiadása jelent meg, filmet is készítettek belőle, manapság is játsszák. Az édes-bús történet központi szereplői: egy zárkózott, árva kislány és egy betegeskedő kisfiú, akik rátalálnak az elveszett Édent felidéző, varázslatos kertre – és egy jó barátra, Colinra. A könyv most új köntösben, de változatlan szöveggel jelenik meg.


Megtetszett? Itt megrendelheted 👉 A titkos kert 👈 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Soman Chainani: Szörnyek és Szépek | Tizenkét hátborzongató mese |

 Őszintén szólva 28 évesen is odáig vagyok a mesékért. Titokban nagyon izgalmasnak találom a sötét, misztikus és hátborzongató történeteket....