2023. máj. 4.

A.M.Howell: A titkos csillagvizsgáló ✨

 A.M. Howell-től még nem volt szerencsém olvasni, de már a 2022-ben megjelent "Az elveszett titkok kertje" című regénye is nagyon felkeltette a figyelmemet. Imádom a 20.században játszódó ifjúsági regényeket, amelyeket titkok és kalandok színesítenek meg. A titkos csillagvizsgálóra pedig pont igazak ezek a jellemzők. 

Röviden a könyvről: 

A történet 1910 májusában játszódik, melynek főszereplője egy fiatal lány, Nancy. Nancy élete hirtelen gyökeresen megváltozik, hiszen a Halley üstökös egyre közelebb ér a Földhöz és az édesanyjával, valamint a kishúgával Suffolkba kénytelenek utazni a nagyapjához. A nagyapja kissé különc és titokzatos ember, de nagyon kedves és szeretetteljes is egyben. Nancy és a kishúga nem hagyhatja el a házat. De vajon miért? Nancy eközben felfedezi nagyapja rejtélyes csillagvizsgálóját és rájön arra, hogy nagyapja és édesanyja éjjelente elhagyják a házat. Rengeteg titok, kaland és feladat vár ifjú főszereplőnkre a 20.századi Angliában.

Véleményem a könyvről: 

Már nagyon izgatott voltam a könyv iránt, hiszen odáig vagyok a csillagászatért és a 20.századi Angliában játszódó történetekért. A könyvben nagyon tetszett, hogy valóság alapja is volt, hiszen a Halley üstökös 1910-ben hatalmas szenzáció volt. Sokan úgy gondolták, hogy a Halley üstökös elfogja pusztítani a Földet. Az igazság pedig az, hogy ez egy olyan üstökös, amelynek pályája 76 évente halad át a Földön. Nagy méretű és nagy fényerejű üstökös, amely Edmund Halley-ről kapta a nevét, aki 1705-ben fedezte fel az üstököst. A színe fekete, de olyan fényes, hogy a Föld felszínéről is lehet látni. A mag mérete 15 km hosszú és 8 km széles. Nagy sárkánynak szokták nevezni, a formája pedig leginkább egy mogyoróéhoz hasonlít. Utoljára 1986-ban lehetett látni, legközelebb pedig valószínűleg 2061-2062-ben. 

Nancy is nagyon izgatott volt a Halley üstökös iránt és kifejezetten tetszett a karaktere, hiszen céltudatos és bátor lány volt. A könyv eleje szàmomra egy kicsit nehézkesen indult, de kb.80 oldal után már alig bírtam letenni a könyvet, úgy beindultak az események. A nagyapa karaktere is szintén szimpatikus volt, mert jó ember és sajnálattal olvastam, hogy a polgármester lejáratta őt és az üzletét is. A negatív karakter sem maradhatott ki a regényből, aki most nem más volt, mint a polgármester. A legtöbb regényben a negatív karaktereknek van egy titokzatos oldaluk, amely során megismerhetjük őket és azt, hogy miért választották a sötét oldalt. De a polgármesterről ez nem volt elmondható. Ő egy igazi zsarnok volt, akit csak a pénz érdekelt és bűntudat nélkül gázolt át másokon. Viszont mellékszereplők közül került ki végül az abszolút kedvenc karakterem, Burch személyében. Burch okos, talpraesett és jószívű fiú, aki rengeteget segïtett Nancy-nek és Violet-nek. Könnyen szerethető karakter volt, akire bármikor lehetett számítani. Az édesanyja is szintén szimpatikus volt, az édesapja is kedvelhető volt, de sajnos nagyon könnyen lehetett őt manipulálni. 

Nancy kishúgát is igazán megszerettem, mert nagyon bátor és érett volt a korához képest. Nancy-vel közelebb kerültek egymáshoz, a kalandjuk során jól összekovácsolódtak. 

Összességében nekem nagyon tetszett A titkos csillagvizsgáló című regény, mert érdekes témát dolgozott fel a Halley-üstökösssel kapcsolatban, a karakterek szerethetőek voltak és a történet is izgalmas volt. Mindenkinek csak ajánlani tudom, aki szereti a rejtélyekkel teli ifjúsági regényeket! 

Kedvenc idézeteim:

"– Édesapa azt szokta mondani, hogy ne féljünk felemelni a szavunkat az igazságtalanság elleni harcban." 

"Nem mindig rossz, ha megóvjuk a szeretteinket a nyugtalanító igazságtól."

"Soha ne felejtsd el, Nancy, hogy a szavak legalább olyan hatalommal bírnak, mint a tettek, amikor a változásért kell harcolni." 

Hány csillagot érdemel tőlem?

🌠🌠🌠🌠/5 

A könyv adatai:

Író: A.M.Howell 

Cím: A titkos csillagvizsgáló

Kiadó: Manó Könyvek 

Műfaj: Ifjúsági

Oldalszám: 352 oldal

Megjelenési éve: 2023 

Fülszöveg

1910 májusa

Ahogy a ragyogó Halley-üstökös egyre közelebb ér a Földhöz, Nancy élete a feje tetejére áll, amikor Suffolkba kénytelen utazni nagyapjához, akivel korábban sosem találkozott. A függönyök behúzva, Nancy nem hagyhatja el a házat; senki nem tudhatja, hogy ő és édesanyja ott vannak.

Amikor Nancy felfedezi a ház titkos csillagvizsgálóját és rájön, hogy nagyapja és édesanyja éjjelente elhagyják a házat, elhatározza, hogy az egyre tornyosuló rejtélyek nyomába ered. Vajon hová mehetnek a felnőttek? Miért nem láthatja őket senki? A múltban gyökerező sötét titkokra fény derül, ám közben Nancy élete is veszélybe kerül. Az elveszett titkok kertje népszerű szerzője, A. M. Howell újabb regénye mélyre temetett titkokkal és sötét hazugságokkal vegyített kalandot kínál, a huszadik század elejének Angliájába repítve az olvasót.


Megtetszett? Itt megrendelheted 👉 A titkos csillagvizsgáló 👈

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Stephanie Sorrell: Mr. Pompás Mancs

 Stephanie Sorrell: Mr. Pompás Mancs című regénye már a megjelenésekor felkeltette a figyelmemet. A fülszövege alapján egy szuper izgalmas g...