2020. okt. 13.

Finy Petra: Bodzaszörp

 Finy Petra: Bodzaszörp című mesekönyvének borítója már első pillanatban elvarázsolt a gyönyörű zöld és kék szín kombinációjával, amelyet kedves rajzok díszítenek. Kíváncsi voltam, hogy vajon mi rejtőzhet eme varázslatos külső alatt és azt kell mondanom, hogy a mese elolvasása után rájöttem sok mindenre. Például arra, hogy milyen szerencsések azok, akiknek vannak nagyszüleik. Sokan nem is tudják, hogy ezzel milyen nagy kincset kaptak az élettől. 


Röviden a könyvről:

A Bodzaszörp című mesekönyvben összesen 15 db mesét olvashatunk nagymamákról és nagypapákról, amelyeket Bogdán Viki illusztrációjai színesítenek meg. 

A mesék címei:

Ez egy csoda

Rakéták márpedig vannak

Bodzaszörp

Tavasz-applikáció

Álombirkózás

Az almás pite megszólal

Kutyaszív

Álomkunyhó

Érzelmek kertje

Bátorságkarkötő

Égjáró

A legszegényebb gazdagok

Cipelős-puszilós mese

Vizek ura

A szeretet térképe

Véleményem a könyvről:



Igaz, hogy már 25 éves vagyok, de még mindig ugyanúgy imádom a meséket, mint gyerekkoromban. Különösen tetszett a mesekönyvben, hogy minden történetben megjelent a nagymama és/vagy nagypapa fontos szerepe. Sajnos nekem már egyik nagyszülőm sem él, de csak jó emlékeim maradtak velük kapcsolatban. Kislányként imádtam a nagypapámat, mert igazi kis hercegnőként bánt velem és csak szívből jövő szeretetet kaptam tőle. 💙 Ezért engem ezek a rövid kis mesék visszarepítettek a múltba, ahol minden szép és jó volt. Az összes történet nagyon tetszett, de volt két mese, amely a kedvencemmé vált. Az egyik a Bátorságkarkötő volt, a másik pedig az Álomkunyhó. A Bátorságkarkötő című mesében a főszereplő kislányt bántalmazták az iskolában, ezért a nagymamája adott neki egy karkötőt, amely segítségével bátorságot nyer és a bántalmazóival szemben megtudja védeni magát. Így is lett és a bátorságkarkötőt végig fogva, elmesélte a kislány a nagymamájának, hogy hogyan is védte meg magát. Szerintem ez egy zseniális mese volt, mert arra tanítja a gyerekeket, hogy igen is ki kell állniuk magukért és nem szabad hagynuk, hogy mások lábtörlőjei legyenek. Véleményem szerint ez nem csak bántalmazott gyerekeknek lehet segítség, hanem egyes felnőtteknek is. Az Álomkunyhó mesében pedig két fiútestvér a nagypapájával és a nagymamájával közösen építettek egy faházikót. Ez a történet azért tetszett nagyon, mert a közös munka alatt rengeteg közös élményt szereztek és én is azt az elvet vallom, hogy egy gyereknek nem drága ajándékokat kell adni, hanem élményt és szeretetet. A drága ajándékok egy idő után elhasználódnak, de a közös élmények velünk maradnak, a szeretet pedig örökre a szívünkben marad. 


Bogdán Viki illusztrációja egyszerűen csodálatos lett! Nagyon tetszik a stílusa, mert különleges és olyan színeket használt rajzolás közben, amelyek figyelemfelkeltőek, de még sem harsányak. Fontos szerepet játszott a rajzokban a természet, szinte az összes mesében feltűnt egy-egy növény és a történetek tanulságosak voltak. Könnyű olvasni őket, így kis iskolásoknak is szívből ajánlom. De akár kisebbeknek is remek élmény lehet minden este elolvasni lefekvéskor egy mesét.💕

Kedvenc idézetem:

"Olyan megnyugtató, hogy nem kell tökéletesnek lenni ahhoz, hogy szeressenek -sóhajtott mosolyogva a kislány.
– Ezt nevezik feltétel nélküli szeretetnek – mosolyodott el most nagypapa.
– Csak a kutyák képesek rá – kezdett bele a nagymama.
– Meg a szülők és a nagyszülők – fejezte be nagypapa."

"– A félelem is lehet ám nagy erő. Csak tudnod kell irányítani! – jegyezte meg nagypapa."

"A kutyaszív már csak ilyen. Sok-sok elfogadás elfér benne."

"Azt is rögtön észrevette, hogy Kázmér tekintetében hirtelen különös fény gyúlt. Kíváncsi, vibráló és pajkos ragyogás, amilyen a gyerekek szemében szokott lenni. Akiket nemcsak a tanulás érdekel, meg a nagyon fontos és sürgős feladatok, hanem az apró kis örömök, kedves semmiségek, az értéktelenül drága pillanatok, az élet maga."

Érdekességek:

Finy Petra 🌸

Két kamaszlány és majdnem 30 mesekönyv anyukája. Kedvenc itala a bodzaszörp, süteménye az almás pite, virága pedig a kékszínű hortenzia. Ezek mind szerepelnek ebben a mesekönyvben. Imád a kerti fűzfa alatt olvasni. Lackfi János szerint anyanyelvi szinten beszél gyerekül. 

Bogdán Viki 🍒

Belgiumban él, van egy férje, két lánya, egy mentett, menhelyes kutyája  és nagyon szereti a bálnákat. Kedvence a cseresznye, futás után a görögdinnye, este pedig a hosszú fürdés. Nemcsak rajzolja, de gyűjti is a szép mesekönyveket. 

Hány csillagot érdemel tőlem? 🌠🌠🌠🌠🌠/5

A könyv adatai:

Író: Finy Petra

Cím: Bodzaszörp

Műfaj: Mese

Kiadó: Manó Könyvek

Megjelenése: 2020

Oldalszáma: 88 oldal

Fülszöveg:

Vannak bizonyos színek, illatok, hangok, melyeket a nagyszüleinkhez kapcsolunk. A cseresznye pirosa, a bodza illata, vagy a lágy dúdolás, amivel a mama álomba ringat. A nagyszülők olyan szeretetet tudnak adni, melyet senki más, mégis talán méltatlanul kevés történet szól…


Megtetszett? Itt vásárolhatod meg -> KATT

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Liz Braswell: A vén idő mesél 🥀

 A Manó Könyvek kiadó jóvoltából ismént egy nagyon izgalmas Sorsfordító történetet ismerhettem meg. Az egyik kedvenc Disney mesefilmem A szé...