2020. okt. 20.

Kertész Edina: Lajhár, a sztár

 Kertész Edina munkásságát már évek óta figyelemmel kísérem és már jó ideje tervbe volt véve, hogy elolvasom az egyik regényét. Ezúton is nagyon szépen köszönöm Kertész Edinának a lehetőséget, hogy elolvashattam a Lajhár, a sztár című könyvét! 💜

Röviden a könyvről

Ahogy a címből is már sejteni lehet, a történet főszereplője egy lajhár lány, névszerint Lona. Lonának nincsenek barátai és az iskolában nem éppen a menő lányok táborát erősíti. Ahogy sok lánynak, Lonának is az a vágya, hogy a suliban bevegyék a menő lányok csapatába. Ezért igyekszik felhívni magára a figyelmet és fotókat tesz fel magáról instagramra, hogy Menta, Málna és Napsugár a barátnői legyenek. De ezek a fotót nem hozzák el a várva várt hatást, sőt minden a feje tetejére fordul. 

Vajon sikerül Lonának barátokat szerezni? Miért olyan titokzatos a hirtelen felbukkant Pedro bácsi? Lona megtalálja önmagát vagy egy olyan szerepet kell felvennie ahhoz, hogy barátokra leljen, amely egyáltalán nem is ő? 

Véleményem a könyvről

Először is a borítóról szeretnék néhány szót mondani. A lila színe fantasztikus, nagyon tetszik és akárhányszor csak ránézek mindig jókedvem lesz. A szelfiző lajhár és a háttérben belbukkanó unikornis párna pedig imádnivaló! 💖

De nem csak a regény külseje, hanem a története is magával ragadt. Bevallom őszintén, hogy egy egyszerű és szórakoztató történetre számítottam, ám ennél jóval többet kaptam a kötet elolvasása után. Lona karaktere sok mindenben hasonlított rám. A külseje nem éppen hétköznapi volt, hiszen azonkívül, hogy ő egy lajhár bizony kerekded idomokkal is rendelkezik. Hogy ez baj lenne? Szerintem nem, de sajnos az iskolában a legtöbb duci, molett lány sajnos a gúnyolódások célpontjává válik. Így járt ezzel Lona is, akit nem csak a való életben közösítettek ki, hanem az online zaklatás alanyává is vált. Feltöltött magáról egy divatosnak számító, csücsörítős képet, amely alá rengeteg bántó és csúfolódó komment érkezett. Engem ez nagyon megérintett és meglepődtem azon, hogy a kedves írónő ilyen komoly dolgot tárt az olvasók elé. Véleményem szerint remek ötlet volt, hiszen így gyerekek is olvashatnak arról, hogy mennyire rossz lehet annak az osztákytársuknak, iskolatársuknak, akiket gúnyolnak az iskolában. 

Eleinte egy kicsit furcsa volt, hogy egy lajhár kislány emberi iskolába jár, de egy-két fejezet után már teljesen átszellemültem és azt kell mondanom, hogy a furcsasága miatt lett igazán különleges és egyedi történet. 

A három menő lányt nagyon nem kedveltem, még azután sem, hogy végül pozitívan alakult Lonával a kapcsolatuk. 

A hirtelen felbukkant Pedro bácsit viszont nagyon kedveltem és a Lonával való kapcsolata nagyon szívmelengető volt. Jó volt olvasni arról, hogy ők ketten egymásra találtak és azt, ahogyan Lona, a lusta és mindig álmos lányból, egy céltudatos, motivált és bátor hölgy lett! Csodálatra méltó volt az, ahogyan a nemzeti park iránt harcolt. 

Kedvenc szereplők pedig Drazsé lett, akit egyszerűen imádtam. Olyan különleges kislány volt és nagyon szimpatikus volt, ahogyan az állatok jogaiért kiállt. Nagyon örültem annak, hogy Lonával végül barátok lettek. 

Hajba László rajzai gyönyörű szépek és teljesen átadta a történet hangulatát. 

Összességében nekem egy nagyon nagy meglepetés volt ez a regény, mert azonkívül, hogy szórakoztató és humoros volt, több komoly témát is feldolgozott. Nagyon tudom ajánlani mindenkinek. Gyerekeknek azért mert tanulságos lehet a számukra, és talán ha ismernek olyan gyerekeket az iskolában, akiket csúfolnak, akkor akár segíthetnek is nekik. Néhány kedves szó sokat tud jelenteni ilyen esetben (is). Ha pedig ők lennének a csúfolódások célpontja, erőt és bátorságot meríthetnek Lona történetéből. Merjenek kiállni magukért és sose másoknak akarjanak megfelelni, hanem találják meg azokat az embereket, akik önmagukért fogják szeretni őket. Felnőtteknek is épp oly tanulságos és szórakoztató könyv lehet, akár csak egy gyermeknek. Szívből ajánlom! 

Kedvenc idézetek

"Azt mondják, a szem a lélek tükre, a te szemedben pedig olyan szépség van, ami ritkaság. Kedvesség és jó szándék van benne."

"Szerintem amúgy nem baj, ha fura valaki. Én is tök fura vagyok!"

"Hatalmas barna szemei voltak, apró szája, és turcsi orra. A maga módján igazán helyes lány volt."

Hány csillagot érdemel tőlem? 🌠🌠🌠🌠🌠/5

A könyv adatai:


Író: Kertész Edina

Cím: Lajhár, a sztár

Műfaj: Gyermek-és ifjúsági irodalom

Kiadó: Manó Könyvek

Megjelenési év: 2020

Oldalszám: 144 oldal

Fülszöveg:

Lona szeretné, ha az osztály menő lányai, Menta Málna és Napsugár bevennék maguk közé a csapatba. Igyekszik felhívni magára a figyelmet. Fotókat készít magáról, amik felkerülnek róla az internetre. De nem hozzák el a várva várt sikert, sőt, mindenki kineveti, osztálytársaik gúnyolódásának céltáblája lesz. Még szerencse, hogy új barátra talál Drazsé, az elszánt környezetvédő személyében, és feltűnik az életében Pedró nagybácsi is, aki a messzi Costa Ricából érkezik.
Ám Pedró bácsi mégsem az, akinek mondja magát, és egy iskolai bulin minden összekavarodik… Sikerül Lonának rátalálnia arra, amiben igazán jó, és segíteni Pedró bácsinak otthona, a nemzeti park megvédésében?

Megtetszett? Itt rendelheted meg: KATT





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Soman Chainani: Szörnyek és Szépek | Tizenkét hátborzongató mese |

 Őszintén szólva 28 évesen is odáig vagyok a mesékért. Titokban nagyon izgalmasnak találom a sötét, misztikus és hátborzongató történeteket....