2023. jan. 27.

Emma Carroll: Deresvölgy legendája

 Mindig is imádtam a misztikus, szellemekről szóló történeteket, amelyek a 19. században játszódnak. Már nagyon vártam, hogy magyarul is megjelenjen a regény a Manó könyvek kiadó gondozásában. 

Egy igazi télies, bekuckózós történet volt a számomra, amely egyszerre volt izgalmas, rejtélyes, szomorú és reménnyel teli olvasmány. Igazán örülök, hogy elolvastam és biztosan máskor is lefogom majd venni a polcomról, hiszen beférkőzött a szívembe a nem mindennapi története. 

❄️

❄️

Röviden a könyvről: 

A történet főszereplője Tilly, aki szegény családból származik. Az édesanyjával és a nővérével él, az édesapja pedig jó pár napja nem adott magáról szinte semmilyen életjelet. Tilly az édesapjához állt a legközelebb, a nővérével gyakran vitatkoztak, míg az édesanyja kedvenc gyermeke pedig a lány nővére volt, amit gyakran éreztetett Tillyvel.

Tillyt nagyon megviselte az édesapja hiánya, ezért végül, hogy ne csak az apját várja otthon, igent mondott a helyi hentes fiának, Willnek a meghívására és együtt elmentek korcsolyázni Deresvölgy kastély tavához. 

Deresvölgyet nem szívesen látogatják az emberek, mert az a szóbeszéd járja, hogy kísértetek járják a vidéket. 

Tíz évvel ezelőtt az ifjú vikomt, Kit Barrington a tóban vesztette el az életét. 

Bár Will óvatosságra intette Tillyt, a lány nem hallgatott rá és egyre messzebb merészkedett a tavon. A jég betört a lány alatt és a vízbe zuhant. A halál előtti pillanatban Tilly úgy gondolta, hogy egy angyal jelent meg előtte, - de aki megmentette az nem más volt, mint Kit Barrington szelleme. 

A fiú azt szerette volna, hogy Tilly segítsen neki a halála megoldásában. Többszöri kalandjuk után Tillyt és Willt fülön csípték, hogy Deresvölgyben kószálnak, ami épp kapóra jött a lány számára és végül szobalánynak állt a deresvölgyi kastélyban.

A kastély telis tele van titkokkal és árnyakkal, amely nagyon izgalmassá varázsolta a történetet. Olvasás közben gyakran éreztem azt, hogy én magam is a kastélyban tartózkodok és próbálok rájönni arra, hogy Kit-tel hogyan történhetett mind ez és miért viselkedik mindenki annyira rejtélyesen és furcsán. 

Véleményem a könyvről: 

Tilly karakterével eleinte kicsit hadi lábon álltam, mert túlságosan önfejűnek gondoltam, de ahogyan haladtam előrébb a könyvvel, úgy szerettem meg a lány karakterét is. Aki nagyon kedves volt a számomra az Will, mert kissé pimasz fiú volt, de a szíve a helyén és jó barátja volt Tillynek. A lány bármiben számíthatott a fiú segítségére, még akkor is ha emiatt Will bajba kerülhetett. 

Tetszett, hogy Kit mellett egy másik szellem is szerepet kapott a könyvben, aki teljesen máshogy viselkedett, mint az angyalszerű Kit Barrington. Ez a szellem erőszakos volt és folyton ijeszgette a deresvölgyi kastély dolgozóit. Végül, amikor kiderült, hogy ki is ez a szellem és Kit hogyan halt meg, nagyon szomorú lettem és nem számítottam ekkora fordulatra. El sem tudom képzelni, milyen lehet elveszíteni egy gyermeket, főleg ilyen korán...

Bár szerintem ez kortől függetlenül borzalmas lehet a szülők számára. A szomorú és rejtélyes ügy megoldása után szerencsére kellemesen és vidáman zárult a könyv. Tilly és Will barátsága szorosabb lett és rájöttek arra, hogy mindketten fontosak a másik számára. Talán évek múlva többek is lehetnek mint barátok, hiszen szeretettel és bizalommal vannak egymás iránt. 


Csodás történet volt, amelyet mindenkinek szívből ajánlok. 

Kedvenc idézeteim:

"Egy gyönyörű angyal mentette meg az életemet. Szerencsés voltam."

"Szomorú, ha valaki a munkát választja a szerelem helyett."

A könyv adatai: 

Író: Emma Carroll

Cím: Deresvölgy legendája 

Kiadó: Manó könyvek 

Műfaj: gyermekkönyv, kortárs

Oldalszám: 352 oldal 

Megjelenés éve: 2022 

Fülszöveg

Tilly izgatott lesz, mikor Will korcsolyázni hívja Deresvölgy kastély tavához. Senki sem szívesen merészkedik oda. Az a hír járja, hogy kísértetek járják a vidéket… Tíz évvel ezelőtt a tóban halt meg Kit Barrington, az ifjú vikomt. Ám Tilly szereti a kihívásokat. Csakhogy a kaland rosszul végződik. A jég betörik a lány alatt, és ő a vízbe zuhan. A halál előtti pillanatban gyönyörű angyal tűnik fel a vízben, és megmenti őt – nem más, mint Kit Barrington szelleme. Kit szeretné, ha Tilly megoldaná a halála rejtélyét, és végre békében nyugodhatna. Tilly, hogy a végére járjon a titoknak, beáll a deresvölgyi kastélyba szobalánynak. A komor kastély minden szegletében a halál árnya rejtőzik, és Tilly hamarosan felfedezi a sötét titkok forrását. A Deresvölgy legendája lebilincselő történelmi kalandregény. Tilly története szerelemről és veszteségről szól, és arról, hogy a megbocsájtás nyitja meg az utat a gyógyulás felé.

10 éves kortól 


Megtetszett? Itt megrendelheted 👉 Deresvölgy legendája 👈

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Stephanie Sorrell: Mr. Pompás Mancs

 Stephanie Sorrell: Mr. Pompás Mancs című regénye már a megjelenésekor felkeltette a figyelmemet. A fülszövege alapján egy szuper izgalmas g...