2020. aug. 15.

Kristof Magnusson: Használati utasítás Izlandhoz

A Magistra Kiadó lehetővé tette számomra, hogy recenziós példányt kapják Kristof Magnusson: Használati utasítás Izlandhoz című regényéből. Nagyon örültem ennek a lehetőségnek, hiszen mindig is vonzott Izland rejtélyessége és gyönyörű tája. 

Röviden a könyvről:
Ebben a 124 oldalas kis könyvben olvashatunk az izlandi hagyományokról, népességéről, a kialakulásáról úgy, hogy közben az író beleavat minket abba, hogy milyen is Izlandon élni. Milyenek az ott élő emberek és külföldiek számára gyakran érthetetlen jelenségeket tesz barátian érthetővé. 

Véleményem a könyvről:
Összességében nagyon tetszett a könyv, mert sok számomra még új információt olvashattam Izlandról. Egy kicsit tartottam attól, hogy talán majd tankönyv jellegű lesz maga a szövegkörnyezet, de szerencsére pozitívan csalódtam benne. Barátságosan és figyelem felkeltően mesélt az író a hagyományokról és külön örültem annak, hogy a vikingekről is szó esett, mert a vikingeket mindig is nagyon kedveltem és imádom a róluk készült történeteket. 
Ajánlom a könyvet mindenkinek, akik szeretnének minél többet megtudni Izlandról és persze az utazás szerelmeseinek is szuper olvasmány lehet. 

Összeszedtem nektek 10 igazán érdekes tényt Izlanddal kapcsolatban!


1. Ahol ma Izland található, 20 millió évvel ezelőtt még semmi sem volt. 

2. Az elmúlt 700 év alatt nagyon keveset változott a nyelvük. 

3. A várható élettartam nagyon magas. Csak a japánoké múlja felül. 

4. Az uszoda a helyiek mindennapi életének szerves része. 

5. Izland benépesítése óta átlagosan minden 4.-5. évben történt egy vulkánkitörés. 

6. Az izlandiak soha nem voltak őslakosok, S máig is sokkal inkább telepeseknek érzik magukat. 

7. A telepesek nagy része egyszerű norvég parasztemberek voltak, akik a hazájukban dúló véres harcok elöl menekültek el egy békés és nyugodt  helyre.

8. A letűnt korok építményei megsemmisültek ugyan, a természet azonban ma is lenyűgöző.

9. Izrael és Írország után Izland produkálja a nyugati világ legmagasabb születési arányait, hiszen az izlandiak nagyon család tudatosak.

10. Izland egy olyan ország, amely nem is létezhetne!

Hány csillagot érdemel tőlem? 🌠🌠🌠🌠/5
Néhány színes fotót még eltudtam volna képzelni a gyönyörű tájakról...de így is szuper volt.

Író: Kristoff Magnusson
Cím: Használati utasítás Izlandhoz
Műfaj: Utazás, kultúra
Kiadó: Magistra Könyvkiadó
Kiadási év: 2017
Oldalszám: 124 oldal

Fülszöveg:

„Izland a létező lehetetlenségek országa.”
A félig izlandi, félig német író és műfordító, Kristof Magnusson műve nem útikönyv, nem útleírás, hanem leginkább „nép- és néplélek-leírás”. Magnusson egyszerre van otthon Izlandon és nézi ugyanakkor a kívülálló szemével az országot. Könyve beavat az izlandi néplélek hagyományokban gyökerező különlegességeibe, megmagyarázza a külföld számára gyakran érthetetlen jelenségeket, érthetővé teszi a 2008-as gazdasági összeomlás előzményeit és következményeit, s szeretettel, mégis elfogultság nélkül ad „használati utasítást” minden Izland iránt érdeklődő olvasónak.

Megtetszett? Itt rendelheted meg -> KATT

Köszönöm szépen a lehetőséget a Magistra Könyvkiadónak!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Jeneva Rose: Hiba volt ide jönnöd

 Jeneva Rose: Hiba volt idejönnöd című regénye 2024-ben jelent meg a Magnólia Kiadó jóvoltából. Az utóbbi hetekben jött velem szembe a regén...