2020. nov. 9.

Kertész Edina: A lány, aki szavakkal varázsolt

 Kertész Edinától néhány héttel ezelőtt volt szerencsém elolvasni a Lajhár, a sztár című regényét, amely nagyon tetszett. Most pedig a Naphegy kiadó jóvoltából elolvashattam A lány, aki szavakkal varázsolt című mesekönyvet, amelyet ezúton is nagyon szépen köszönök! 

"Élt egyszer egy kislány, aki átjárót talált egy másik világba. Magdának hívták. Ez a történet arról szól, hogyan tanult meg szavakkal varázsolni, és milyen messzire repítették a történetei."

Röviden a könyvről:

A lány, aki szavakkal varázsolt című mesekönyv Szabó Magda életútját mutatja be, gyönyörű illusztrációkkal színesítve. A történetben szereplő kislány mielőbb olvasni és írni szeretett volna, hogy a képzeletében lévő történeteket papírra vethesse. Az életútja nem volt egyszerű, de végül sikerült megvalósítania az álmát, az írást. 

Véleményem a könyvről:

Szabó Magdáról sokat olvastam, de sajnos még egyik regényét sem volt alkalmam a kezemben venni. A lány, aki szavakkal varázsolt című mesekönyvben először az illusztrációk varázsoltak el, amelyeket Takács Viktória készített. 

Egyik kedvenc illusztrációm a könyvből 

💛


💛

A rajzok mellett maga a történet is nagyon megfogott, mert Szabó Magda életéről igazán érdekes dolgokat tudhattam meg. Nagyon kedvesnek találtam már a történet kezdetén is, Magda és az édesapja közötti kapcsolatot. Szerintem remek dolog olyan családban felnőni, ahol a szülők is az írás és a könyvek szerelmesei. Magda különleges kislány volt, aki mielőbb szeretett volna megtanulni írni és olvasni, ezért számomra nagyon szimpatikus volt. Bár az életútja nem mindig egyenes úton haladt, hiszen voltak kanyargós utak is benne, mint ahogyan sokan másoknak is, de egy valamit sosem felejtett el: Az írás és olvasás iránti szenvedélyét. 

Egy álmodó kislány életútját követhetjük szemmel eme fantasztikusan szép lapokon keresztül, aki végül a lelki szemeink előtt nőtt fel. Tanár lett és gyermekeket tanított, majd regényeket, verseket és színdarabokat írt. Azt hinné az ember, hogy ilyen tehetséggel könnyen ment a sora, ám ez nem igaz. Sajnos sok mindenen kellett keresztül mennie és az akkori időkben nem voltak éppen elfogadóak a könyv kiadók sem. De végül rájöttek arra, hogy Szabó Magda mekkora tehetség, amelyet bizonyít az is, hogy ma már a könyveit több, mint 40 nyelven olvassák a világon. 

Kertész Edina szeretetteljesen és varázslatosan mesélte el Szabó Magda életútját. Néhány fejezeten el is érzékenyültem. Imádtam ahogyan bemutatta a kedves írónő Magda és a szülei, valamint később a férje közötti meghitt kapcsolatot. Szabó Magdának gyönyörű életútja volt és öröm, valamint megtisztelő volt számomra, hogy ilyen igényes és szép kiadású könyvben ismerhettem meg. 

Ötvenegy könyvet írt, tizenegy film született műveiből, huszonkét díjat nyert, és a könyveit több, mint negyven nyelvre lefordították. Az írás éltette, ez volt minden öröme és bánata, és soha, egy percre sem hagyott fel vele.

Érdekességek: 

Szabó Magda Kossuth-díjas magyar író, költő és műfordító volt. 1917. október 5.-én született Debrecenben. Debrecen kulcsfontosságú helyszín A lány, aki szavakkal varázsolt című könyvben is. Édesapja Szabó Elek, édesanyja pedig Jablonczay Lenke volt. 1945-ig Hódmezővásárhelyen dolgozott tanítóként. Eredetileg költőnek készült, de 1958 után regényeket és drámákat is írt. Országos ismertséget a Freskó és Az őz című könyvei hozták el számára. Ettől kezdve szabadfoglalkozású íróként élt. Férje Szobotka Tibor volt, szintén író. Boldog házasságban éltek sok-sok éven keresztül. 

Több regényéből is készült film, mint pl.: Abigél (1978), Tündér Lala (1981), Nemkívánatos viszonyok (1997), Az ajtó (2012), Pilátus (2019), 

Leghíresebb könyvei: Az őz (1959), Mondják meg Zsófikának! (1958), Álarcosbál (1961), Pilátus (1963), Abigél (1970). 

Szabó Magda 2007. november 19.-én, 90 éves korában hunyt el kerepesi otthonában, olvasás közben. 

"Őrangyalom" - gondolta az öregasszony. Olyan furcsa gondolat volt, hisz az angyalnak se neme, se kora, ő meg már milyen öreg; fáradt őrangyala lehet neki, vagy az öregek angyala maga is elveszti időtlenségét, és liheg, siheg, míg ott járkál a botorkáló, egyre lassúdó léptek mögött?


Kedvenc idézetem:

"Szabó, magából író lesz – mondta a lánynak."

"Egy nagy darab szalonnát és az összes versét vitte magával a bőröndjében."

"Magdát csodák és történetek vették körül. Édesapja, Szabó Elek esténként görög hősökről mesélt neki. Aineiaszról és Thészeuszról, és egymást között latinul beszélgettek."


Hány csillagot érdemel tőlem? 

🌠🌠🌠🌠🌠/5

A könyv adatai:

Író: Kertész Edina

Cím: A lány, aki szavakkal varázsolt

Műfaj: Gyerekkönyv

Kiadó: Naphegy Kiadó

Megjelenési év: 2020

Oldalszám: 48 oldal

Fülszöveg:

Élt egyszer egy kislány, aki előtt egy könyvet lapozgatva megnyílt egy szavakból épülő varázslatos világ. Szabó Magda azonnal tudta, hogy ebben a világban van az igazi helye.
A kislány mielőbb olvasni és írni akart, hogy a valóság az ő képzeletbeli világához és az álmaihoz igazodjon. A valóság azonban, amelyben felnőtt, majd gyerekeket tanított, regényeket, verseket és színdarabokat írt, nehezen igazodott, és sok-sok évnek kellett eltelnie addig, míg végre azt és úgy és annak és arról írhatott Szabó Magda, amit, ahogyan, akinek és amiről akart.
Könyveit ma a világ több mint negyven nyelvén olvassák.


A borítóról:

Egyszerűen varázslatos a borító is. A háttér egy kellemes narancssárga színt kapott, amelyen Szabó Magda gyerekkori énje szerepel, mellette pedig imádnivaló cica is helyet kapott, aki egyébként szemüveget visel. :) A cím és az író valamint a rajzoló neve pedig dőlt, fehér színtípust kapott, amely nagyon jól megy a borító hangulatához és dizájnjához. Csodaszép és nagyon esztétikus a megjelenése. Belülről pedig még szebb! 💛


Megtetszett? Itt rendelheted meg -> KATT

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Liz Braswell: A vén idő mesél 🥀

 A Manó Könyvek kiadó jóvoltából ismént egy nagyon izgalmas Sorsfordító történetet ismerhettem meg. Az egyik kedvenc Disney mesefilmem A szé...