2020. nov. 15.

Köves József: Hajlékony hajléktalan

 Egy kicsit próbáltam kilépni a komfort zónámból, ezért most egy számomra még ismeretlen szerzőtől olvastam, Köves Józseftől. Köves József: Hajlékony hajléktalan című regényét olvastam el. Köszönöm szépen a K.u.K. Kiadónak a recenziós példányt! 


Röviden a könyvről:

A történetben egy férfi életét követhetjük nyomon. Hogyan is lett egy dolgozó emberből hajléktalan? Nem egyszerű történet, meglehetősen elgondolkodtató sztorit mesél el. Egy kicsinek tűnő hibából egy élet változott meg. A szórakoztató történetet még hangulatosabbá varázsolja  magyarországon játszódó helyszínek. 

Véleményem a könyvről:

A könyvnek elsőként a címe fogott meg. Eddig egy regényt olvastam, amelyben hajléktalan volt a főszereplő, így nagyon kíváncsi voltam arra, hogy vajon ez a regény is annyira tetszeni fog-e majd számomra, mint amelyet már évekkel ezelőtt olvastam. Nem csalódtam a regényben, mert olyan témát dolgozott fel, amely igazából bárkivel megtörténhet.

Főszereplő fejét elcsavarta egy hölgy, aki a szenvedély mámorában aláíratott vele egy papírt. Persze a férfinak azt hazudta, hogy ez csak egy postai nyomtatvány, de az igazság az volt, hogy valójában a lakás tulajdonjogát adta át a szeretőjének, aki úgy elcsavarta a fejét, hogy a férfi feleségül is vette őt. Persze egy kicsit óvatlannak gondolom a férfit, mert nem szabad semmit sem véleményem szerint aláírni, amelyet nem olvasunk át rendesen. Még az apró betűst részt is. 

Sajnáltam a férfit, mert elkövetett egy ballépést és ez elindított egy hatalmas lavinát az életében. Elvesztette a feleségét, a lakását és a munkáját is. El sem tudom képzelni, milyen szörnyű lehetett így élni. De olvasás közben még sem sajnálatot éreztem, hanem igazából jót szórakoztam a főszereplőnk kalandos életén. Humoros volt és jókedvre derített, ezért számomra pozitív élményként maradt meg Köves József: Hajlékony hajléktalan című regénye. 

A főszereplőt nagyon sikerült megkedvelnem, mert okos és művelt volt. Könnyű őt megkedvelni a történet olvasása közben. 

Spoiler!

Kifejezetten tetszett, hogy a hatalmas pénznyeremény nem változtatta meg és mindvégig pozitív, vidám ember maradt. 

Ajánlom mindenkinek aki szeretne egy rövidebb olvasmánnyal kikapcsolódni a szürke hétköznapokon. :) 

Erről a könyvről egy kicsit nehéz úgy írnom, hogy ne írjak spoilert, de valóban érdekes könyv volt, mert egy komoly témát dolgozott fel, amelyet olykor humorosan mutatott be az író. Tetszett és szívesen újra olvasnám pár évvel később, idősebb fejjel. 


Kedvenc idézetem:

"Tulajdonképpen büszke voltam magamra."

Hány csillagot érdemel tőlem?

🌠🌠🌠🌠/5

Az egy csillag levonáz olykor előforduló csúnya szavak miatt van. Engem ez egy kicsit zavart, de magát a történetet egy erős négy csillagra értékelem.

A könyv adatai:

Író: Köves József

Cím: Hajlékony hajléktalan

Műfaj: Regény

Kiadó: K.u.K. Kiadó

Megjelenési év: 2019

Oldalszám: 232 oldal

Fülszöveg:

Ennek a regénynek nem sok köze van a mai hajléktalan-problémákhoz.

Vagy mégis?

Évekig írtam, mert valahogy sosem tudtam a végére jutni – a főhős nem engedte. Se így, se úgy…

Ezért hát – bár most befejeztem – a történetnek nincs igazán vége.

A hősöm (hős? ugyan!) hajléktalan, aki igencsak megismeri a szállók, az utca, az aluljárók, a piac életét. De mégse igazi hajléktalan, mert ő egy laza fél-értelmiségi, aki mindig érzi, hogy egyszer majd talpra áll.

Hogy hogyan sikerül, arról szól ez a történet, afféle kópéregény a huszonegyedik század első éveiből.

Kép forrása: Moly

Érdekességek:

Kép forrása: népszava

Köves József 1938. július 7.-én született Budapesten. Magyar író, újságíró és a K.u.K. Kiadó vezetője. 

Leghíresebb regényei:

Hullámvasút (1968), A könyvnapok 50 éve (1979), Álmaink idegen városa (1989), Poénparádé (1997), Ki hallgat meg egy villamost? (2015)

1979-ben díjat kapott: Szocialista Kultúráért

Megtetszett? Itt rendelheted meg-> KATT


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Stephanie Sorrell: Mr. Pompás Mancs

 Stephanie Sorrell: Mr. Pompás Mancs című regénye már a megjelenésekor felkeltette a figyelmemet. A fülszövege alapján egy szuper izgalmas g...